Buah kelubi atau dikenali sebagai buah 'maram' bahasa Iban. Buah ini menjadi kegemaran orang tempatan tidakkira muda atau tua. Buah kelubi ini amat sesuai untuk dijadikan sebagai asam. Buahnya yang amat masam dan seperti mengunyah 'span' jika dimakan tanpa sebarang campuran ramuan seperti garam dan ajinomoto
Buah kelubi ini juga ada dijual di market-market
|
Cara makan Buah Kelubi.
Buah kelubi yang mempynai kulit seperti bersisik dan berwarna kemerah-merahan senang didapati di kawasan belukar dan berpaya. Cara makan buah kelubi ialah dengan mengupas kulitnya sebelum menghiris menjadi kepingan kecil dan dicampur dengan garam serta ajinomoto.
Untuk menjadikan ianya lebih sedap, buah kelubi yang telah dihiris tadi boleh ditambah dengan ikan bilis, kicap dan belacan. Buah kelubi ini juga sesuai untuk dijadikan jeruk untuk memudahkannya tahan lama.
0 Comments