Makanan Traditional Dayak

Kapit merupakan tempat terpencil di Sarawak yang mana ianya terasing daripada bandar-bandar besar. Namun bagi mereka yang gemar mengembara terutamanya pengembara makanan tentunya Kapit mempunyai pelbagai sumber makanan kerana kawasan Kapit masih mempunyai sumber makanan yang pelbagai yang masih belum diteroka sepenuhnya oleh pengemar makanan traditional.

Pelbagai Makanan Traditional Dayak


daun ubi dengan ayam panggang
Daun ubi dengan ayam panggang diantara masakan traditional popular.

Ikan enselai pansuh
Ikan enseluai pansuh

Ikan dimasak dalam alumonium foil
Ikan dimasak dalam aluminium foil

ikan rebus cili
Ikan rebus masak cili

miding campur cendawan sawit
Miding masak cili direbus bersama cendawan sawit

usus ayam direbus bersama sayur liar
Usus ayam dan organ dalaman direbus bersama sayur liar

pekasam ensabi
Pekasam Ensabi


siput sedut digoreng dengan serai
Siput sedut digoreng dengan serai


Bunga kantan digoreng dengan ikan bilis dan cili
Bunga kantan digoreng dengan ikan bilis dan cili

Ulat saro matal
Ulat matal atau ulat sago direbus 
Terdapat juga pelbagai kuih muih yang dijual malah ada yang membuat sendiri kuih gawai seperti roti penganan, roti jala dan banyak lagi.

Bagi anda yang gemar memakan pau, kedai Buntong atau nama sebenarnya Ung Tung Cafe merupakan kedai pau paling popular di Kapit. Anda juga tentunya tidak mahu melepaskan peluang untuk datang sendiri atau 'tapao' roti kegemaran anda. 

Jika anda bercadang datang ke Kapit, dapatkan tips-tips terlebih dahulu agar anda dapat merancang perjalanan anda di Kapit.

Post a Comment

0 Comments