Kapit merupakan tempat terpencil di Sarawak yang mana ianya terasing daripada bandar-bandar besar. Namun bagi mereka yang gemar mengembara terutamanya pengembara makanan tentunya Kapit mempunyai pelbagai sumber makanan kerana kawasan Kapit masih mempunyai sumber makanan yang pelbagai yang masih belum diteroka sepenuhnya oleh pengemar makanan traditional.
Pelbagai Makanan Traditional Dayak
 |
Daun ubi dengan ayam panggang diantara masakan traditional popular. |
 |
Ikan enseluai pansuh |
 |
Ikan dimasak dalam aluminium foil |
 |
Ikan rebus masak cili |
 |
Miding masak cili direbus bersama cendawan sawit |
 |
Usus ayam dan organ dalaman direbus bersama sayur liar |
 |
Pekasam Ensabi |
 |
Siput sedut digoreng dengan serai |
 |
Bunga kantan digoreng dengan ikan bilis dan cili |
 |
Ulat matal atau ulat sago direbus |
Terdapat juga pelbagai kuih muih yang dijual malah ada yang membuat sendiri
kuih gawai seperti roti penganan, roti jala dan banyak lagi.
Bagi anda yang gemar memakan pau, kedai Buntong atau nama sebenarnya
Ung Tung Cafe merupakan kedai pau paling popular di Kapit. Anda juga tentunya tidak mahu melepaskan peluang untuk datang sendiri atau 'tapao' roti kegemaran anda.
Jika anda bercadang datang ke Kapit, dapatkan
tips-tips terlebih dahulu agar anda dapat merancang perjalanan anda di Kapit.
0 Comments